Lager energieverbruik

Alles wat we doen kost energie, zelfs gewoon zitten op een stoelkost energie. Voor ons lichaam dient voedsel als brandstof en energievoorziening. Maar de meeste apparaten in ons huishouden gebruiken stroom als energie of gas. Gas is duurder dan stroom en wordt vooral gebruikt voor koken en onze centrale verwarming. We bereiden ons eten meestal op een kookplaat of gasfornuis en de cv-ketel warmt het water op tot de gewenste temperatuur, wat ook gas kost. Maar zoals gezegd, het gebruik van stroom en gas kost geld en energie is ook schaars aan het worden.

Minder energie verbruiken in huis

Daarom is het verstandig om het energieverbruik voor ons huishouden zo laag mogelijk te houden, maar hoe doen we dat? En we willen niet teveel betalen voor energie. Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat klanten van energiebedrijven meer dan €300 per jaar kunnen besparen op energieverbruik. En 30 procent van de Nederlandse huishoudens kan zelfs €1000 of meer besparen. Dat is veel maar de vraag blijft, hoe is dat dan te realiseren?

Minder stroom verbruiken

Om te beginnen scheelt het heel wat in ons stroomverbruik als we alle gloeilampen in huis vervangen door spaarlampen. Daarnaast is het natuurlijk van belang om niet onnodig licht te laten branden, bijvoorbeeld in gang of in vertrekken waar we op dat moment niet zijn. Ook valt er jaarlijks energie te besparen als we de stand-by van alle apparaten in ons huishouden uitschakelen. Maar we kunnen ook onze oude apparaten op een gegeven moment vervangen door nieuwe apparaten die energiezuiniger zijn in gebruik. Nadeel daarvan is natuurlijk wel, dat je kosten moet maken voor de aanschaf van het nieuwe apparaat. Daarnaast is het raadzaam om zo min mogelijk gebruik te maken van apparaten die veel stroom verbruiken, zoals bijvoorbeeld een waterkoker.

Warmteverlies reduceren

Wat helpt om de stookkosten en dus het verbruik van gas omlaag te brengen, is het plaatsen van dubbel glas in de woning, het sluiten van de gordijnen en het gesloten houden van de deuren van de diverse vertrekken.
 
 
 
 

Nederlanders hebben grip op energiemarkt

De Europese Commissie stelt dat consumenten makkelijk energie moeten kunnen vergelijken en dat de markt meer transparant moet worden. Maar zijn we daar in Nederland eigenlijk niet al heel ver mee? Zowel consumenten als zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van energievergelijkers.

Vrije energiemarkt

De Europese Commissie vindt het onder meer van belang dat energieprijzen niet gereguleerd worden. Toeval wil dat de energiemarkt in Nederland al in 2004 geliberaliseerd werd. Daarmee waren we veel andere landen voor, want in 2007 werd pas de hele Europese markt vrijgegeven. In ons land wordt de netbeheerder nog wel voor je uitgekozen, maar ben je vrij naar eigen wens een energieleverancier te kiezen.

Veel aanbieders

De commissie stelt bovendien dat energie eenvoudig te vergelijken moet zijn. Het vrijgeven van de energiemarkt had echter tot gevolg dat het aantal aanbieders behoorlijk toenam. In totaal zijn er inmiddels meer dan 40 verschillende: van grote spelers tot kleinere, zelfstandige leveranciers. Goed voor de concurrentie natuurlijk, maar hoe kies je in vredesnaam de beste optie voor jouw situatie? Energievergelijkingswebsites bieden hiervoor een handige oplossing met hun tools waarmee je in staat bent eenvoudig een passende keuze te maken.

Energieleveranciers vergelijken

De energievergelijkingswebsites maken het naast elkaar leggen van energieleveranciers een simpele en snelle klus, waarmee je uiteindelijk behoorlijk wat geld kunt besparen. Zij geven de consument grip op de energiemarkt, onder meer door een helder overzicht te bieden van energieleveranciers die het meest relevant zijn voor jouw huishouden en wensen als energieconsument. Hiermee komt men tegemoet aan de eis van de commissie dat energie goed moet te zijn vergelijken en de markt transparant dient te zijn. Handig voor de consument en goed voor de concurrentie, want het zorgt voor interessante prijsdeals om elkaar te overtreffen.

Energie vergelijken zakelijk

Ook voor ondernemers bieden energievergelijkingswebsites uitkomst, want voor hen geldt hetzelfde: hoe verlaag je deze kostenpost simpel en eenvoudig met oog op het enorme aanbod van energieleveranciers? De energievergelijkers bieden heel praktisch ook de mogelijkheid om bedrijfsmatig gas en stroom te vergelijken, speciaal voor zakelijke gebruikers. Energievergelijkers bieden hiervoor doorgaans een aparte keuzemogelijkheid in de vorm van midden- en kleinbedrijf. Een waardevolle toevoeging, want vaak is energie een van de grotere kostenposten waar veel op valt te besparen.

Last Updated on: april 10th, 2017 at 3:59 pm, by admin